Laholm

Byskolorna kan få leva vidare

I dag fattas ett viktigt beslut kring de tre nedläggningshotade byskolorna i Laholm. Det omstridda tjänstemannaförslaget om att lägga ned byskolorna i Ysby, Hishult och Genevad ligger på bordet när politikerna i barn- och utbildningsnämnden sammanträder i dag.

Förslaget om att lägga ner byskolorna har väckt en stark lokal opinion med bland annat protestlistor och krav på lokal folkomröstning och nu ser det ut som om faran kan vara över.

Centerpartiet var först ut med att gå emot och kräva att byskolorna ska få vara kvar, och sedan har både Socialdemokraterna och Laholmspartiet anslutit sig till den linjen. Tillsammans har de tre partierna en knapp majoritet i fullmäktige där frågan avgörs.

Trots det är det viktigt vad nämnden kommer fram till i dag, och en av dem som kämpat mot nedläggningsförslaget, Tomas Lindersson i Genevads Byalag, tycker ändå att det är för tidigt att lägga ned vapnen.

–Vi får väl avvakta lite, säger Tomas Lindersson.  

Finns det fortfarande ett hot mot skolan i Genevad?

–Ja, även om de för ett antal år sedan renoverade skolan för ett par miljoner så finns hotet kvar, eftersom de nu ska bygga om Veingeskolan så har de en plan och vision om att alla barn här ska få plats i den skolan. Det kommer säkerligen nya beslut framöver.

Ni fortsätter att kämpa för skolan?

–Ja, vi lägger inte ner den här frågan. Vi kommer att fortsätta att bevaka våra intressen, det är tryggare i en mindre skola där lärarna kan ha full koll på eleverna, säger Tomas Lindersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista