Laholm

Skolorna bort i Ysby och Genevad

Skolan i Hishult får vara kvar medan skolorna i Ysby och Genevad läggs ner. Det beslöt barn- och utbildningsnämnden i Laholm på onsdagen.

Från början föreslog utbildningenschefen Per Jangen att alla tre skolorna skulle läggas ner för att elevunderlaget minskar i framtiden, men tjänstemannaförslaget ändrades alltså i sista stund.

-- Hishult har vi sett ur ett annat perspektiv därför att avstånden är väldigt långa för att åka till Våxtorp. För en del elever är det 2,5 mil, säger Kent-Arne Andersson (C) som är ordförande i nämnden.

–Många av de protester som kommit har inte handlat om själva skolorna utan haft karaktären av samhällsfrågor där man är rädd för att byar ska dö om skolan läggs ner.

En konsekvens av onsdagens beslut är att planerna på att renovera Hishultsskolan för 20 miljoner kronor nu måste förverkligas och starta redan i höst för att fortsätta nästa år.

Laholmspartiet, Vänsterpartiet och en socialdemokrat i nämnden reserverade sig mot beslutet att lägga ner skolorna i Ysby och Genevad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista