Varberg

Friskolor är ett politiskt dilemma

De många ansökningarna om nya friskolor i Varberg har blivit en kontroversiell fråga för politikerna. Tjänstemännen spår bekymmer för de kommunala skolorna om friskolorna släpps fram.

–Vi får ytterligare minskningar i våra kommunala skolor. Kontentan av det blir att vi måste fortsätta med att dra ner i den kommunala sektorn och då får vi svårare att styra upp ekonomin, säger socialdemokraten Göran Stark.

Men är det ett självändamål att ha kommunala skolor? Varberg har ju ganska få friskolor jämfört med andra kommuner.

–Nej, det är inget självändamål i sig, vi anser att vi bör kunna bygga så pass intressanta och bra kommunala skolor så det ska vara intressant för elever att gå på kommunala skolor.

Det borgerliga styret i Varberg vill öka andelen elever som går på fristående skolor, och i år har rekordmånga nya friskolor sökt tillstånd.

Tjänstemännen som har utrett ansökningarna konstaterar att om Skolinspektionen tillåter nya grundskolor på Monarkområdet och i Trönninge så är det stor risk att kommunala Bockstensskolan och Mariedalsskolan måste läggas ner. Det gäller kanske i ännu högre grad i lilla Kungsäter. Däremot verkar den kristna Läjesskolan inte vålla något huvudbry eftersom den tvärtom hjälper till att minska trycket på Ankarskolan.

Även nya fristående gymnasieskolor kan skapa ekonomiska problem för kommunala PS-gymnasiet och ge eleverna där färre valmöjligheter.

Frågan om friskolor diskuteras nu i de politiska partierna i Varberg. Det är en knepig fråga säger centerpartisten Eva Pehrsson-Karlsson.

--  Om det blir flera etableringar med många elever samtidigt så är det klart att det är svårt för oss anpassa organisationen på kort sikt men det är vi ju tvungna att göra i så fall, säger centerpartisten Eva Pehrsson-Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista