Fiskeriverket säger nej till vindkraftpark

Statliga Fiskeriverket säger bestämt nej till planerna på en vindkraftspark på Fladen utanför Väröhalvön. I sitt yttrande till Miljödomstolen dömer verket ut planerna som helt olämpliga.
Fiskeriverket anser att vindkraft på Fladen skulle äventyra både det omfattande yrkesfisket och fritidsfisket som bedrivs där. Det bland annat för att vindkraften kan påverka fiskens lekområden och uppväxtområden och de vägar som fisken vandrar. Fiskeriverket påpekar också att det finns flera förslag om att skydda Fladen, dels som marint skyddsområde, dels som Natura tjugohundra-område. Dessutom vill Helsingforskommissionen göra Fladen till skyddat område. Det är Göteborg Energi som vill bygga upp till 60 vindkraftsaggregat på Fladen, inklusive ledningar in till land vid Värö. Flera av dom instanser som tyckt till om planerna tidigare har också varit starkt negativa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".