Halland

Nissastigen farligast i länet

Motormännen har rangordnat Sveriges hundra farligaste vägar. Halland har två vägar med på listan. Högst upp, alltså farligast är Nissastigen.

Nissastigen är ett ökänt trafikstråk där åtta människor fått svåra skador under de tre år Motormännen granskat, 2006-2008. Därmed hamnar Nissastigen på 26:e plats på Motormännens lista över de farligaste vägarna i Sverige.

På plats 65 ligger riksväg 25 mellan Halmstad och Simlångsdalen. Här fick två människor sätta livet till och åtta skadades svårt.

När man rangordnat vägarna har man också tagit hänsyn till hur det faktiskt ser ut utmed vägen.

– Vi kör vägar här som har mycket tät skog inpå vägen, vi har bergskärningar fortfarande i vårt vägnät som inte är försedda med räcken. Men det är sådant som kommer efter hand nu i trafiksäkerhetsarbetet, säger Håkan Berner på Vägverkets Halmstadkontor.

Mycket har hänt under de tre åren. 25:an har blivit 80-väg mellan Halmstad och Simlångsdalen och Nissastigen har fått mitträcken mellan Brandshult och Hyltebruk.

Räckesuppsättning vid farliga bergknallar och andra hinder pågår. Men några pengar till fortsatta ombyggnader och större insatser den närmaste tiden, det finns inte.

– Vi får väl se vad som kommer i nästa plan för man arbetar nu fram en ny tolvårig plan. Tills vidare får vi ägna i oss åt att göra små trafiksäkerhetsförbättringar, typ sidoområdesåtgärder.

Hur reagerar du på att länet är representerat på den här listan?

– Det är klart att man tycker att det är tråkigt att vi ska vara med i en sådan statistik, det vill man ju egentligen inte vara, säger Håkan Berner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista