Halland

Skickas till Tyskland för slakt

Halländska grisbönder skickar suggor till Tyskland för slakt, det trots att frakten är dålig för grisarna.

Det handlar om att tjäna pengar på ett yrke där pengarna är få. För trots att svenska grisar mår bättre och behandlas bättre än grisar i övriga Europa så får grisbönder här sämre betalt. Det säger Hans Carlsson, ordförande för grisföretagarna i Halland och själv grisbonde.

–Det är bra för oss svenska grisproducenter men det är inte bra för marknaden.

På vilket sätt kan ni dra nytta utav det?

–I marknadssyfte i så fall, att påtala att svenska grisar har betydligt bättre uppfödning än den danska. Sedan har vi det problemet att vi har hårdare djurskyddslag i Sverige kontra Danmark och övriga Europa.

Ni får mindre än vad tyskarna får per kilo.

–Ja, de får nästan tre kronor mer.

Ser det bra ut på alla svenska gårdar?

–Det finns säkert dåliga stallar här med. Statistiken säger att vi har sjuka grisar när de går till slakt, det är ju så när man blandar många djur på liten yta.

Skickar hallänningar grisar till Tyskland för slakt?

–Mig veterligen så skickas suggor dit.

Varför gör man det, när man vet att transporten inte är bra?

–Vi är företagare, och vi vill få betalt för det vi producerar och är det någon annan som betalar bättre än vad den svenska marknaden gör så är det ett sätt för oss att visa att vi kan skicka dem utomlands, säger Hans Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista