Halmstad

Besparingskrav kan vara samhällsfara

Vårdförbundet ställer sig nu frågan om de planerade uppsägningarna på Länssjukhuset i Halmstad leder till samhällsfara. Samma kritik som arbetsgivaren riktade mot vårdförbundet under vårdstrejken för ett år sedan.

Igår var det årsdagen av vårdstrejken, en konflikt som pågick under drygt sex veckor. Arbetssgivaren menade då att strejken var en samhällsfara eftersom personaltätheten minskade.

I och med de nya besparingskraven på länssjukhuset menar vårdförbundet att ekonomin leder till samhällsfara.

– Ett mindre antal anställda måste rimligtvis innebära en risk, om man förväntar sig samma vårdproduktion. Jag kan inte se att vi på något sätt nu har sån luft i systemet så att vi skulle kunna utföra samma arbete med färre antal arbetskamrater, säger Bo Reftel, som är styrelseledamot i vårdförbundet i Halland.

Vårdförbundet menar att det är svårt att upprätthålla kvalitén på vården om man genomför de personalminskningar på de drygt hundra personer som det är sagt.

Nu vill vårdförbundet dra en parallell tillbaka till för ett år sedan när man strejkade på länssjukhuset, då hävdade man från arbetsgivarens håll att de i flera fall var en samhällsfara när man tog ut medlemmar i strejk.

– Nu blir det kanske samma vårdnivå på grund av ekonomin istället för på grund av att vi strejkar. Frågan är då, blir ekonomin samhällsfarlig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista