Nätverk som ska öka exporten

Flera halländska företagare med utländsk bakgrund vill vara med och bilda ett nätverk med målet att öka exporten.

Det är Exportrådet som ligger bakom satsningen och Halland är första län ut efter de tre storstadsregionerna. 23 företagare har nu anmält intresse och kommer att träffas framöver. Ralf Tebaay som driver livsmedelsföretaget Gudmundsgården i Slöinge är en av dem.

–Om man tittar på lantbruk- eller livsmedelproduktion i sin helhet finns det en stor chans att exportera svenska produkter även till utlandet, i större utsträckning än idag, säger Ralf Tebaay.

En tanke med att bilda de här nätverken är att ta vara på den kunskap som de här företagarna har från sina hemländer. Kunskap och kontakter som kan få stor betydelse om något företag vill börja exportera till ett visst land.

Men meningen är också att företagarna ska utbyta annan information, och att det är viktigt såg man exempel på redan vid första träffen säger Andreas Hatzigeorgiou på utrikesdepartementet som var med i Halland.

–Vi hade en person som rent spontant ställde frågan; hur ska jag göra i mitt företag om jag behöver ett lån men saknar borgenär eftersom jag har invandrat till Sverige? Det var ingen som kunde svara på det förutom en annan person med utländsk bakgrund som berättade att han hade suttit i samma situation men hittat en lösning via sin bank genom att de godkände hans far i Irak som borgenär, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista