Få rädda för skuggorna

Det inte så många som i själva verket påverkas av skuggor från vindkraftverk. Det enligt ett examensarbete som blivande energiingenjörer har gjort på Högskolan i Halmstad.

Examensarbetet är ett av de arbeten som presenteras på den årligen återkommande Utexpo när ingenjörernas examensarbeten visas upp på Högskolan.

Snart blivande energiingenjörerna Ylva Jalming och Johanna Björkman går på Högskolan i Halmstad.

–Vi har jämfört vad folk tycker och hur påverkade de blir av skuggor med hur mycket skuggor de faktiskt får på sig enligt vår beräkning i ett program.

–Det har funnits farhågor om skuggor från vindkraft och folk är oroliga för att de ska bli störda när man projekterar ny vindkraft framförallt. Då vill vi gärna ta reda på om det är något att vara rädd för eller om man helt enkelt kan leva med skuggorna.

Är det många som är rädda?

–Det har visat sig att det inte är så många, sju procent stör sig av det. Folk har mer acceptans för vindkraft nuförtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista