Halland

Fler dömda för brott förra året

Nästan 490 fler personer lagfördes i Hallands län sen de begått brott förra året, jämfört med året innan. Det visar en sammanställning från Brottsförebyggande Rådet - BRÅ.

När man säger lagförda menas förstås att man dömts till fängelse eller böter, men i statistiken ingår också de som fått någon form av annat strafföreläggande eller där åtalet undanröjts. Det som räknas är att man fattat något beslut om påföljden för brottet.

Men ser man bara till de som dömts till fängelse i en halländsk domstol så var det 20 fler personer förra året, jämfört med året innan.

Ser man till bötesstraff, så drabbade det 140 fler förra året jämfört med 2007.

Totalt lagfördes 3.740 personer i länet förra året.

Ser man till vilka brott personerna dömts för så dominerar stöld och snatteri med nästan 620 lagförda och brott mot narkotikalagen med 400 personer - följt av rattfylleri med 280 personer.

Av dom 149 personer som dömdes för mord eller dråp i Sverige förra året dömdes fem i Halländsk domstol.

För hela riket är det så att ökningen i lagföringen förra året går hand i hand med det stigande antalet brott som då gick till åtal.

- Domstolarna tycks ha klarat av att hantera det ökade inflödet av ärenden från polis och åklagare, säger Arletta Plunkett, gruppchef på Brå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista