Halland

Kvinnohjärtan bör vårdas annorlunda

Som väl ingen kunnat missa så är det mors dag i dag och visst ska Hallands 87 000 mammor firas - men kanske inte allt är så perfekt ändå.

Fortfarande är hjärtinfarkt den helt dominerande dödsorsaken bland kvinnor i västvärlden, Å år 2006 dog drygt 150 kvinnor i Halland i akut härtinfarkt, och 425 vårdades på sjukhus för det samma år.

Men det går åt rätt håll - allt färre insjuknar och sjukvården blir allt bättre på att rädda liv och förhindra nya infarkter.

En viktig sak för att ytterliga öka överlevnaden är att veta om att kvinnors symptom från hjärtat skiljer sig från männens, säger kardiolog Mats Lindgren vid länssjukhuset i Halmstad:

– Kvinnor kan ha helt andra och mer diffusa symptom än män. Det klassiska, att få ont i bröstet och vänster arm inträffar inte alla gånger, och i synnerhet inte för kvinnor. Det kan handla om allmänt illa-befinnande, kanske som en kraftig insluensa.

Eftersom symptomen är vagare kommer kvinnor ofta senare till sjukhus - och som regel blir de också sjukare senare i livet än män - en orsak till att kvinnor ibland får, och enligt Mats Lindgren skall få, en annorlunda medicinsk behandling:

– Man kan inte jämföra en ofta 10 år yngre man med kvinnliga patienter. Därför får kvinnor ibland en annan behandling, och det är medicinskt motiverat, säger Mats Lindgren.

Hälsoråden till kvinnor är samma som till män. Först och främst; inte röka, hålla koll på blodtryck och blodfetter, en halvtimmes måttlig motion om dagen och om möjligt undvika negativ stress. Däremot behöver man inte missunna sig en godbit på mors dag, tycker Mats Lindgren:

– Jag tycker att man skall leva så att man mår bra. Och om man nu äter en tårtbit, varför inte ta en promenad i det vackra vädret efteråt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista