Yasin dödförklarad efter 10 år

Yasin Tilmaz från Halmstad försvann vid Kebnekaise för tio år sen. Han var då 32 år och har sedan dess varit spårlöst försvunnen. I mars i år dödförklarades han.

Yasin Tilmaz är en av ett 30-tal svenskar som varje år dödförklaras - alltid på begäran av nära anhöriga eller om det inte finns, Allmänna arvsfonden.

I Yasins fall var det hans mamma Karin Tilmaz som begärt dödförklaringen.

– Det var väl helt enkelt så att det hade gått så lång tid att jag kunde frigöra mig mer från ägodelar som tillhörde honom, säger hans mamma Karin Tilmaz.

Du kunde gjort det efter fem år, men du väntade ytterligare fem år. Var det en tid som behövdes?

--  Ja, det var det. Rent förnuftsmässigt hade jag kunnat göra det efter fem år. Men känslomässigt hade jag, eller vi, inte kunnat göra det, fortsätter hon.

Olika regler gäller när en människa som försvunnit får dödförklaras. Vid en katastrof som vid tsunamin i Thailand eller Estonias förlisning kan dödförklaringar ske omedelbart. Finns det starka skäl som talar för att personen är död gäller ett år, men annars om någon till exempel är försvunnen och inte hittad, måste man alltså vänta fem år.

Men det händer att Skatteverket säger nej till en dödförklaring säger Ulla Rydermark på skatteverket.

--  Dels kan det vara i förhållande till tidsfristerna, att en ansökan till exempel är inlämnad för tidigt eller att det inte finns tillräckligt hög sannolikhet att människan är död. Så kan det också vara att man hittar kroppen, men det är inte vanligt, säger hon.

Är dödförklaringar något som ökar?

--  Nej, inte vad vi på skatteverket har märkt. Vi tog över det här med dödförklaringar 1 april 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista