Halmstad

Ljusning i sikte på Höganäsverken

En viss ljusning kan skönjas i den annars mörka lågkonjunkturen inom metallindustrin. Istället för 12 veckor blev det bara 10 veckors så kallat krisavtal för de anställda på Höganäsverken i Halmstad.

För ett par veckor sedan begärde företagsledningen att arbetstidsförkortningen skulle avbrytas eftersom man fått mer att göra.

-- Vi hade väldigt lite att göra i februari och mars när vi skrev på. Annars hade vi inte gått med på avtalet, säger Josef Zeke som är klubbordförande för Metall på Höganäsverken.

Ett lokalt avtalet kom till för att minska arbetstiden och sänka lönen för att undvika uppsägning av personal.

-- Vi märker att vi har mer att göra nu jämfört med tidigare. Det är alltid skönt med ledighet tycker medlemmarna men det kostar ju också pengar.

Fabriken som tillverkar metallpulver till bland annat fordonsindustrin kommer att stängas fyra veckor för semester under sommaren. Det är två veckor mer än vad man brukar ha, vilket visar att det finns en viss osäkerhet och att produktionen inte är i nvå med senare år.

Har då krisavtalat räddat några jobb på företag?

-- Vi har i alla fall räddat en varselomgång, säger Josef Zeke på IF Metall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista