Karin Jansson tror på luffarbörsen. Foto: Johan Davidsson/SR Halland.
Halland

Luffarbörs för säkert sex

En reseplånbok med information om kåta och korkade ungdomar. Det är så Region Halland, tillsammans med sju andra regioner och landsting satsar på att informera resande ungdomar om riskerna med att ha oskyddat sex på semestern.

Det är en slags reseplånbok, som man kan ha runt halsen, som vi har fyllt med två foldrar, säger Karin Jansson som är utvecklingsledare på Region Halland.

Den här luffarbörsen, som den kallas, har skickats ut till alla vårdenheter i Halland som vaccinerar inför resor. Den innehåller två informationsfoldrar, en karta om hur hiv är utspritt över världen och en kondom.

I och med att man delar ut den vid vaccination når man rätt ungdomar med informationen. Men frågan är om pappersfoldrar verkligen är rätt sätt att nå ungdomar. Karin Jansson tror det i det här fallet.

– Man får inte bara en folder i handen som man inte tänker mer på, utan man har den med sig i en plånbok som är väldigt användbar när man är utomlands. Kanske får foldrarna och kondomen följa med. Det är ett nytt sätt att sprida informationen på.

Dessutom är det enligt Karin Jansson roliga och lite mer provocerande foldrar än de mer traditionella.

– Till exempel är titeln som står på; kåt och korkad.

Den berättar om studenter i USA som fått svara på frågor om sex. Studenterna har sedan fått svara på samma frågor en gång till, när de varit sexuellt upphetsade.

– Skillnaden var enorm, villigheten att ha riskfullt sex nästan fördubblades. Det kanske kan få folk att inse att det kan finnas risker utomlands.

Anette Lind är en av de distriktssköterskor som har fått Luffarbörserna, och hon menar att det blir lättare att få igång ett samtal om riskerna med oskyddat sex på resan.

– Rent spontant tyckte jag att det här var ett jättebra initiativ. Man kanske kommer in i en längre diskussion lite lättare om det här med sex och oskyddat sex utomlands, säger Anette Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".