Halmstad

Kurs gav jobb för invandrare

En utbildning på Högskolan i Halmstad har lett till att två av tre invandrande akademiker på kursen har fått jobb eller kunnat gå vidare med studier på högskolor.

Linnea Gustafsson som är lektor i svenska språket vid högskolan tror att ännu fler hade kommit ut i jobb om inte lågkonjunkturen hade drabbat de halländska företagen.

– Det har gått över förväntan trots konjunkturnedgången och det är ett bra resultat för många deltagare. Det hade varit önskvärt att fler företag tagit emot praktikanter, säger Linnea Gustafsson.

Mimoza Ramaij är statsvetare och efter att ha praktiserat i sex månader så fick hon under sin slutceremoni på högskolan veta att hon fått ett jobb på Region Halland där hon tidigare gjort sin praktik. Hon tror att hon oavsett utbildningen skulle fått ett jobb, men att det skulle ha tagit längre tid.

Mimoza Ramaij tycker att utbildningen har varit betydelsefull eftersom den har hjälp till att skapa ett nätverk här i Sverige.

– Vi har ju fått nya vänner i Sverige och ett nytt hem i helt nytt land. Jag vill gärna att andra invandrare i samma situation utbildar sig på det här sättet för det hjälper väldigt mycket, säger Mimoza Ramaij.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".