Nu har de japanska ostronen fått fäste även i Halland.
Halland

Japanska jätteostron sprider sig

Det japanska jätteostronet har fått fäste även i Halland. Ostronet förekommer mycket i klippiga Bohuslän men har sedan 2006 också hittats här i länet.

Just nu undersöker marinbiologen Karlo Nyberg ostronets framfart i Halland. I dag var han på plats i Bua hamn.

– De sätter sig gärna på klippor men de kan sätta sig på musselskal eller på snäckor. Så länge man har en skyddad strand, alltså inte exponerad för öppna havet men att vattnet är lite rörligt så sätter de sig på småsten, grus och musslor, säger Karlo Nyberg.

Varför undersöker ostronens utbredning?

– Det är den allmänna nyfikenheten på naturen. Men det är också en ny art för oss och det är jättespännande att följa hur den kommer att utvecklas.

Kan det bli en ny näring utav det här?

– Kanske. Att plocka dem där det är vilt är hopplöst så det lönar sig inte. Men man kan hitta dem på underlag där man bara kan ta dem och jag vet att det finns folk i Bohuslän som jobbar med att skörda vanliga ostron som även tar de här.

Ska vi vara glada åt att de har kommit?

– Nej, alla främmande arter som dyker upp brukar ställa till med elände, men vi får vänta och se om kanske 20 år, säger Karlo Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".