Den rivna granen på gränsen mellan Halland och Västra Götaland är enligt Hans Hellman på Länsstyrelsen ett säkert tecken på att björn har varit i trakten. Foto: Nisse Gunnarsson/SR Halland.
HALLAND

Halland kan ha haft björnbesök

Nu kan björnen kan ha tagit sig till Halland. För i södra delen av Marks kommun nära gränsen till Halland har rovdjursspårare hittat spår från björn. Hans Hellman rovdjursspårare på länsstyrelsen upptäckte spåren för drygt en månad sedan.

– Här kan vi se väldigt fint blåbärsris som den gillar, och vi kan se att en björn har varit här. Det ser vi på ett träd här, säger Hans Hellman.

Det här är ett tydligt bevis?

– Det är ett tydligt bevis, vi har uteslutit andra typer som skador från skogsmaskiner, älg, rådjur och lodjur. Det finns märken efter skrubbning, alltså barken är så skavd att det här partiet är alldeles slätt och jämt.

Det är en liten gran som en björn har varit på. Och för en månad sedan fick Hans Hellman på länsstyrelsen nys om det här.

– Men sen kan jag inte närmare bestämma när det gjorts, när jag såg det första gången hade det redan torkat och kådat och så. Alltså hade det gått någon månad.

Känner du någon glädje när du ser det?

– Ja, jag tycker på något sätt att den här mångfalden i naturen för någon innebörd nu, säger Hans Hellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".