Idag kommer 1200 studenter i Halmstad fira samtidigt. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
HALMSTAD

Studentfirande kräver planering

Idag springer runt 1200 nybakade studenter ut från sju olika gymnasieskolor i Halmstad. Ett arrangemang som kräver sin planering. Både av polisen, för att hålla ordning, men också av studenterna själva.

– Först ska vi springa ut, sen åker vi från skolan klockan ett och när det handlar om vagnarna är det mycket som krävs. Föraren måste vara över 21 år, vagnen måste innehålla det och det och sen när vi ska gå igenom stan så är det ingen alkohol som gäller. Sen gäller det att få alla att förstå det också, säger Klara Bolmgren är ordförande i studentkommittén på Sturegymnasiet.

Klara Bolmgren har som ordförande i studentkommittén på Sturegymnasiet haft kontakt med polisen och fått ansvar för att informera alla som ska ta studenten på hennes skola om vad det är för regler som gäller. När de blivande studenterna fick höra om reglerna för alkohol var det många som fick sig en tankeställare.

– Alltså, man vill ju inte bli tagen av polisen på sin studentdag för att man kanske dricker champagne på torget eller vad som helst, så jag tror inte att det kommer att vara några problem, fortsätter hon.

– Vi vill inte att anhöriga hänger alkohol runt halsen på sina studenter. Vi tycker att det ger en konstig signal, säger Ingmar Nilja närpolischef i Halmstad som är nöjd med hur samarbetet med studentkommittéerna i stan och Trygga Halmstad har fungerat i år.

Både Klara Bolmgren och Ingemar Nilja tror att det kommer att fungera bra för de 1200 studenterna och deras anhöriga under dagen. För Klara är det istället en annan sak som oroar mer, nämligen regnet.

– Man har förberett så mycket med mössa, klänning och mottagning i trädgården och det är tråkigt om det förstörs av regnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".