VARBERG

Unik undervattensbastu invigd

I helgen invigdes världens första undervattensbastu på Ästad Gård. Genom bastubad med utsikt in i en damm med guldfiskar och andra badande gäster hoppas Linda Petersson, vd på Ästad Gård, locka fler.

– Detta är världens första bastumiljö helt under vattenytan, så nu står vi här och skådar ut genom stora fönsterrutor på en vit sandbotten och det simmar förbi en massa fiskar. Det är en häftig känsla att komma ned här och vara i en varm bastu fast under vatten, säger Linda Petersson, VD på Ästad Gård.

Familjen Petersson som driver Ästad Gård hade tröttnat på att bara vara kreativa på land därför drog man igång undervattensbastuprojektet. Men eftersom de är först i världen så fanns det inte några ritningar att tillgå så familjen fick helt enkelt lita till eldsjälar som var villiga att hjälpa till med sina specialkunskaper.

– Man får lägga ned mycket tid i telefon och hitta personer som är intresserade och som brinner för att till exempel ta fram de här fönsterrutorna. Förutsättningarna att hålla ute kylan och värmen inne, och de ska inte imma igen och framförallt inte spricka. Så det gäller att hitta eldsjälarna som vill hjälpa oss att utveckla produkter till världens första undervattensbastu. Och det har funkat riktigt, riktigt bra, fortsätter Linda Petersson.

Bastubadare behöver inte oroa sig för att det ska läcka in vatten i bastun även om man kan tro att det är just det som händer.

– När lamporna tänds och man har suttit här en stund så börjar en spricka här i väggen läcka in lite vatten för att förhoppningsvis skapa lite lätt panik i bastun.