Gratis p-piller ska minska aborter

Inget land i Västeuropa har så många aborter som Sverige. Det var utgångspunkten för regeringens utredare, som igår presenterade sitt förslag för att minska antalet oönskade graviditeter.

Lise-Lotte Jonasson på ungdomsmottagningen i Falkenberg, är också bekymrad över utvecklingen. Det är inget fel på ungdomarnas intresse för att skydda sig, men abortsiffrorna är entydiga.

– De går tyvärr upp lite, säger Lise-Lotte Jonasson.

Är det en utveckling som har kommit på senare år eller är det en jämn kurva?

– Nej, det är de sista åren, det är väl mest i åldersgruppen 20-24 år.

1999 gjordes drygt 12 aborter per 1000 kvinnor i Halland. Sedan dess har siffran ökat till idag nära 21. Det är ändå under snittet för Sverige, 24 aborter per 1000 kvinnor.

Regeringsutredaren vill ha kostnadsfria preventivmedel till skolelever över 15 år och att alla sorters p-piller och dagen-efter-piller, eller akut-piller, som Lise-Lotte Jonasson hellre vill kalla dem, subventioneras upp till 25 års ålder.

Sedan början av 2000-talet är i Halland akut-piller gratis för ungdomar mellan 15 och 20 år, och den möjligheten används.

– Det är några varje vecka, säger Lise-Lotte Jonasson.

Har de rent av blivit så att akut-piller ersätter p-piller?

– Nej, det tycker jag inte.

Landstinget Halland, till skillnad från en del andra landsting subventionerar inte alla sorters preventivmedel till ungdomar. Till exempel inte de nya, modernare sortens p-piller, och detta vill länets ungdomsmottagningar ha ändrat.

Sedan sätter Lise-Lotte Jonasson fingret på en helt annan förklaring till de höga abortsiffrorna.

– Vi ser att det förekommer ganska mycket alkohol i bilden.

Och då försvinner det man egentligen vet?

– Ja, det är väl så, säger Lise-Lotte Jonasson.