P-piller för dyrt för unga tjejer

Unga flickor och deras mödrar vill undvika den gamla sortens p-piller. Men i Halland subventionerar inte landstinget de modernare p-pillren och följden blir att flickorna allt oftare inte skyddar sig.

Det säger Kristina Andersson-Karnerfors på ungdomsmottagningen i Laholm, efter att regeringens utredare igår lagt fram sitt förslag till hur antalet oönskade graviditeter och aborter ska kunna minskas. Kristina Andersson-Karnerfors skyller de höga abortsiffrorna också på massmedia.

– Det som man har sett, att abortsiffror har ökat är kopplat till press och media. När man trycker på hur farligt det är med p-piller blir många tveksamma till att låta sina döttrar börja med p-piller fast de har ett sexliv, säger Kristina Andersson-Karnerfors.

Landstinget Halland subventionerar inte de modernare sorterna av p-piller eller p-ringar. Det har länets ungdomsmottagningar reagerat mot och begärt en ändring av. För idag avskräcker kostnaden för de icke-subventionerade preventivmedlen.

– Istället för 40 kronor för en tremånadersperiod så är det någonstans mellan 240-300 kronor och det är väldigt mycket när man är 16-17 år och går på gymnasiet.

Kristina Andersson-Karnerfors tycker att många de förslag som regeringens utredare presenterade igår är bra, men hon är inte nöjd med hur mycket av fokus som läggs på killarna och deras ansvar.

– Det är nästan alltid tjejerna som ska ta ansvar. Det här lever kvar och det måste man bryta. Man är alltid två om en graviditet. Och för de som har söner ska man prata om det här tidigt. Man ska inte föra över den här idén om att kondomer förstör sexlivet.