HALLAND

Ny yrkesutbildning till hösten

De halländska kommunerna har fått 6,7 miljoner kronor i statsbidrag för att dra i gång en ny yrkesutbildning för vuxna till hösten, Yrkesvux. Utbildningarna ska på ett ganska direkt sätt leda till jobb och tanken är att det ska samarbetas mellan de halländska kommunerna eftersom alla kommuner har något unikt att erbjuda i utbildningsväg.

– Här i Halmstads kommun har vi haft en tradition inom fordonssidan, inom yrkesförarsidan och vi har ett bra kontaktnät inom bygg vilket vi kommer att utveckla. Varbergs kommun har enligt tradition arbetat mycket med elutbildningar, VVS-utbildningar, vilket de fortsätter att göra. Alla halländska kommuner har ett omvårdnadsprogram för vuxna i olika former och Kungsbacka har idag en viss koppling till Göteborgsregionen som öppnar upp på olika sätt, berättar Andreas Lökholm, rektor för vuxenutbildningen i Halmstad en del av Yrkesvux.

Handlar det om att man får plats på företag under utbildningarna?

 – Utbildningarna ser olika ut, men en bärande tanke är att det ska finnas en arbetsmarknadskoppling och att det kommer att finnas företag med i bilden där man gör delar av sin utbildning, säger Andreas Lökholm.

Om jag bor i Laholm och vill gå en utbildning i Varberg, går det?

– Tanken är att sökfältet ska vara brett, man ska inte i första hand ta in varbergare i Varberg utan man tittar på det totala söktrycket i Halland.

Nu är avtalet om Yrkesvux ute för godkännande av länets kommuner, och det finns kostnader att fundera över. Det riktade statsbidraget räcker till omkring 130 studieplatser, men mer pengar behövs.

– Yrkesutbildningar är ju kostsamma utbildningar och staten har varit tydlig med att det bidrag vi får inte ska täcka hela kostnaden, så där finns en viss del som kommunerna måste bjuda på också, säger Andreas Lökholm, rektor på Vuxenutbildningen i Halmstad.