Halland

Barn ska lockas laga bra mat

Egenlagad mat under ledning av den halländske mästerkocken Stefan Holmström ska locka bort skolbarn från snabbmatens värld. Bakom satsningen som kallas "Matskolor" står flera halländska producenter, Region Halland, LRF och Hallands 4H.

På tisdagen fick tolvåriga Henrietta Kulleborn från Onsala tillsammans med 20 andra Kungsbackabarn laga till kycklinggryta och pasta. Och hon gillar att stå bakom spisen. 

– Det var därför jag anmälde mig till den här kursen. Mest gillar jag räkor med chili och matolja tillsammans, säger hon.

Stefan Holmström, hur går det?

– Ja, det går bra. De är duktiga, det viktigaste är att de får komma in och ta i knivar och vara med och skära och laga till lite. Vi ska laga bra, rustik mat som är god, säger mästerkocken Stefan Holmström som hjälper barnen.

Sammanlagt kommer 360 halländska skolelever i åldrarna 8 till 12 år inspireras kring mat och lära sig laga mat från grunden under ledning av Stefan Holmström. Det handlar om laga till frukost, lunch och mellanmål på de olika dagläger som arrangeras och där Region Halland bidrar med hela 380 000 kronor den här och nästa sommar.

Projektledaren Per Gunnarsson från ungdomsorganisationen 4H säger att ett syfte är att ta upp kampen med all snabbmat som barn äter.

– Grunden är att man ska lära sig att laga mat från grunden istället för att använda halvfabrikat och sånt. Sen blandar vi matlagning med mycket lekar och så, säger han.