Farliga laborationssalar stängda

Sedan två veckor tillbaka är ett tiotal laborationssalar för kemi stängda på grund av dålig säkerhet på flera grundskolor i Halmstad. På andra håll infördes samtidigt stränga begränsningar på vilka experiment som får utföras i salarna. Utredningen avslöjade stora brister, som att dragskåpen fungerar dåligt och saknar larm om luftflödet är för lågt och att kemikalier står i olåsta skåp och att nödduschar saknas.
Orsaken är kommunens utredning efter en gasolycka på Östergårdsskolan förra hösten. En kemilärare och tre 13-åriga elever på skolan fick lätta skador, bland annat brännskador, när gasolgas exploderade för ett år sedan i en kemisal. Kommunens utredning som avslöjade stora brister, som att dragskåpen fungerar dåligt och saknar larm om luftflödet är för lågt och att kemikalier står i olåsta skåp och att nödduschar saknas. Samtidigt har Arbetsmiljöinspektionen i Göteborg inspekterat några av laborationssalarna i kommunen. Handläggaren Bengt Husberg på Arbetsmiljöinspektionen ser mycket allvarligt på att på de skolor han hittills besökt, Trönningeskolan och Hallägraskolan. Arbetsmiljöinspektionen fann bland annat följande brister: det finns inte rutiner för en bedömning av riskerna inför varje laboration och lärarna saknar utbildning för att utföra riskbedömning, kemikalierna förvaras i skåp som inte är ventilerade, och nödduschar saknas. På Hallägraskolan saknar dessutom lärare och rektor första hjälpen utbildning
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".