Kungsbacka

Bullrande plan från Landvetter

Fastighetsägare utanför Kungsbacka blir störda av buller från nya flygleder till och från Landvetter flygplats. Ett 80-tal flygplan passerar över husen varje dag.

– Det är så tröttsamt med ett konstant buller.  Det är som ett diskotek men fast där går det ju att backa ut ifrån. Man spänner sig och tänker när kommer nästa plan och så tar man omedvetet psykisk spjärn, berättar  Joan Frodi i Salvebo i utkanten av Kungsbacka kommun

Det var när Landvetter la om flygrutterna vid årsskiftet som Joan Frodi upptäckte att ett stort antal flygplan passerade över hennes hus där det tidigare varit lugnt. Och ingen hade sagt något i förväg.

– Vi hade ingen aning pm detta. Det har totalt gått över våra huvuden. Man har inte pratat med några fastighetsägare.

Det är en miljödom från i höstas som har gjort det möjligt för Landvetter att ändra flygvägarna. Fördelen är att på det viset har vissa områden sluppit mycket av flygtrafiken. Men frågar man Naturvårdsverket så har det totalt sett ändå blivit värre, eftersom fler fastigheter drabbas av skadligt buller nu än förut. Därför har Naturvårdsverket överklagat miljödomen. Man tycker att Luftfartsverket ska tvingas betala för bullerisolering så att ingen behöver stå ut med mer än 30 decibel inomhus.