Kungsbacka

Landvetter koncentrerar bullret

I Sverige gäller principen att flygplansbuller ska koncentreras till mindre ytor, så att så färre blir störda, å andra sidan kan just de då bli mer störda. Det säger man på Landvetter flygplats apropå att Joan Frodi i Salvebo utanför Kungsbacka plötsligt har fått bullrande flygplan ovanför huset.

– Man blir grinig, trött och ledsen. Ledsen att den här fina miljön ska störas av detta oljud. Jag har flyttat hit ut på landet för att jag njuter av naturen och fåglarna och allt detta och de kommer ju i skymundan, säger Joan Frodi.

Hon har oturen att bo i det område dit Landvetter sen i vintras samlar ihop mer av sin flygtrafik. Och det är helt medvetet.

– Vi gjorde det som omgivningen krävde av oss. Myndigheter, boende och kommuner, det var en väldigt tydligt uttalad kravställning. Då inte sagt att det nödvändigtvis är det bästa sättet att hantera buller på. Det var det sättet omgivningen krävde här. Det finns länder där man hanterar buller på andra sätt, säger Niclas Wiklander på Landvetter.

Naturvårdsverket anser att bullersituationen totalt sett har blivit sämre. Niclas Wiklander vet inte om Landvetter kan gå med på att betala för att bullerisolera till exempel Joan Frodis hus. Men han anser att omläggningen har diskuterats noga. Däremot har man inte kontaktat alla berörda fastighetsägare.

– Det gör inte vi på flygplatsen, utan vi följer det som gäller i de här processerna, säger Niclas Wikander.