Bedragare sålde billiga biljetter

En man som utger sig för att vara Halmstadbo har startat en hemsida för att sälja billiga SJ-biljetter. Men nu tror polisen att biljetterna är köpta med stulna kontokort och SJ har fått tillstånd att stänga hans hemsida.

Och namnet han använder sig av, Christer A i Halmstad, är bara en låtsasidentitet.

Mannens hemsida hette sjbiljett.se, och där sålde han tågbiljetter till låga priser. Men en av hans kunder blev misstänksam och kontaktade SJ. Då visade det sig att mannens priser till kunderna var lägre än vad biljetterna kostat honom, så sj misstänkte att han köpt biljetterna med stulna kreditkort. Mannen polisanmäldes och sj krävde att få stänga hans hemsida.

Nu har Stiftelsen för Internetinfrastruktur, som avgör tvister om domännamn, gett sj rätt. Christer A i Halmstad anses ha handlat i så kallad ond tro och får inte driva sin hemsida.

– Utmärkt att vi har fått rätt. Han hade använt vårt namn på ett felaktigt sätt, säger Lars Rosenquist, it-säkerhetschef på SJ.

Christer A i Halmstad är bara en täckmantel. I själva verket heter mannen något annat och bor i Skåne. Och polisen utreder nu honom och vad det är för kreditkort han handlat med.

Hos SJ dyker den här typen av ärenden upp med jämna mellanrum, säger Lars Rosenquist.

– Det är inte ovanligt. Särskilt nu framåt sommaren när det är väldigt många som ska ut och resa så känns det som att det är många tvivelaktiga personer som passar på, säger Lars Rosenquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista