Kungsbacka

Tältare samlar pengar till Sudan

Vid Onsala kyrka har ett tältläger byggts upp för att samla in pengar till flyktingar i Sudan. Tanken är att få folk att bo i lägret, hyra ut sina hus och skänka hyran till ett vattenprojekt som Svenska kyrkan driver.

– Man känner sig frustrerad när man är så långt ifrån de människor som verkligen behöver hjälp och det kan vara svårt att veta vad man ska göra. Så vi sa det att egentligen skulle man bara hyra ut sitt hus och skänka pengarna till de som behöver dem, och så skulle man själv bo i tält, säger Marjut Börjesson, en av initiativtagarna.

Tre hus har hittills anmälts till tältlägrets uthyrning, men intresset för att hjälpa till på andra sätt har varit större. Under lägrets två veckor ordnas underhållning där alla ställer upp gratis. Konserter med lokala band, tältköksmiddagar och olika barnaktiviteter är några programpunkter som ska dra in pengar. Och där finns även ett måbra-paket, där man kan få sin kropp ompysslad samtidigt som bilen blir tvättad.

Svenska kyrkans budget för Vattenprojektet i Sudan är 200 000 kronor, och i Onsala har man redan fått in runt 20 000, bland annat genom kollekt och viss försäljning.

– Vi har sålt vatten för 100 kronor flaskan. Rent vatten är ju en lyxvara som vi är bortskämda med här, och det är för att människorna i södra Sudan också ska få rent vatten som vi har startat det här projektet, säger Kaisa Svennberg, en av dem som står bakom tältlägret i Onsala.