HALLAND

Sommarjobbare ringer facket

Trots att färre ungdomar har sommarjobb än förra året på grund av den rådande lågkonjunkturen, har LO:s hjälptelefon fått dubbelt så många samtal som förra året från klagande ungdomar. Och för att hjälpa ungdomar med deras rättigheter och skyldigheter är LO just nu ute på informationsturné i Halland.

– Jag tycker att det bra att LO är ute och informerar. Det finns säkert många som inte har de rätta villkoren på sina arbetsplatser. Jag kan ju vara glad som har det, säger Rebecka Hansson, en sommarjobbare i Halmlstad som fått besök av LO.

I flera år har LO- som är ett samarbete mellan flera svenska fackförbund varit ute och informerat sommarjobbande ungdomar deras rättigheter och skyldigheter. Björn Jönsson som är ute och informerar för åttonde året märker stor skillnad från tidigare år.

– Det har först och främst blivit färre sommarjobbare samtidigt som arbetsgivarna blir mycket bättre på att ge anställningsbevis och lönespecifikationer, säger han.

Trots att det är färre sommarjobbare i år mot tidigare år så verkar intresset för fackliga frågor vara större. Igår var Björn Jönsson runt och informerade i butiker, å även om han där ser förbättringar är det nog många sommarjobbare som inte har det lika bra. Totalt i Sverige har nämligen LO:s hjälptelefon fått nästan dubbelt så många samtal som vid samma tid förra året. Även om ökningen inte är lika stor i Halland, så är det ändå en ökning.

– Det är ett väldigt stort intresse, och det är ju positivt att man vänder sig till oss, säger Anna Palmér, ombudsman på LO-distriktet i Västsverige.