Laholm

Inga blodgivare utanför hemorten

Trots blodbrist på flera håll i Sverige, så kan du ofta inte ge blod när du besöker andra delar av landet. Detta på grund av att många av Sveriges blodcentraler fortfarande inte har samma datasystem.

Andreas Hamrén från Stockholm ger blod regelbundet sedan två år tillbaka. När han under sin semester gick för att ge blod på Skånes Blodbuss i Laholm så fick han inte det.

– Jag trodde man kunde lämna blod var man än befinner sig  i landet. Det är märkligt och tråkigt med tanke på att det behövs blod speciellt under sommaren, säger han.

Är du en så kallad gästblodgivare  som vill ge blod när du är på besök i en annan del av Sverige  så kan det bli svårt. Det är bara ett begränsat antal blodcentraler som har samma bloddatasystem. Sedan man startade samarbetet mellan blodcentralerna för drygt fem år sedan är det bara Stockholms län, Uppsala, Östergötland och Västmanland som anslutit sig. Enligt personal på Skånes blodbuss så skulle de ha infört det gemensamma bloddatasystemet redan för tre år sedan.

– Utvecklingen av samarbetet har gått trögt, säger Thomas Attnäs, som är nationell samordnare för Blodcentralernas blodgivareinformation.

– Tillfälliga blodgivare på besök i andra orter är ganska marginell. Varje påse blod är naturligtvis värdefull men det har ingen avgörande betydelse för att klara försörjningen inett akut läge, säger Thomas Attnäs till Radio Halland.