Stort strömavbrott i södra Sverige

Ett mycket omfattande strömavbrott drabbade vid lunchtiden på tisdagen södra Sverige och delar av Danmark. Sent på eftermiddagen var det ännu okänt vad som orsakat felet. Enligt Svenska Kraftnät ska felet inte uppstått på grund av hög elförbrukning.
Vid halv fyra-tiden var strömmen tillbaka på de allra flesta håll men det kan finnas hushåll som fick vänta längre än så. I Halland drabbades hushåll, butiker och industrier från varberg och söderut. Hissar stannade, det blev kaos i mörklagda butiker och reservkraft fick försörja viktiga samhällsfunktioner så som länssjukhuset i Halmstad. Tidningspappersbruket i Hylte är en mycket stor förbrukare av elektricet och där stannade all produktionen under några timmar. Magnus Rasmusson är informationschef på bruket och han säger till P4 Radio Halland att stoppet kommer att vara ekonomiskt kännbart för bruket. Strömavbrottet har också påverkat tågtrafiken i Halland. Tåg från Varberg och söderut har ställts in och Banverket arbetade sent på eftermiddagen fortfarande med att försöka återställa trafiken till normalt läge. De tåg som finns ute på järnväggsspåren ska köras in till slutstation. Vid 17-tiden rullade trafiken återigen på Västkustbanan, men tågen mellan Malmö och Köpenhamn var fortfarande inställda och de flesta tågen var försenade. Från SJs sida räknar man med att tågen ska rulla som vanligt, utan förseningar, senast onsdagmorgon. Fortfarande så vet inte Sveska Kaftnät vad som orsakade det omfattande strömavbrottet, men enligt den första analysen finns felet geografiskt någonstans söder om en linje mellan Varberg och Norrköping. Senast något liknande hände var i december 1983.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".