Nätpedofil skyldig enligt rätten

Den 32-åring från norduppland som åtalats för att ha hotat och tvingat ett 60-tal unga flickor till att ha sex framför sina webbkameror, bland dem en flicka från Halland, bedöms som skyldig av Uppsala tingsrätt.

Nu skickas han på en rättspsykiatrisk undersökning.

Rätten fann, mot mannens nekande, alltså att bevisningen mot honom var tillräckligt stark.

Åtalet mot mannen gäller bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt tvång och barnpornografibrott i en härva som omfattar ett 60-tal flickor, bland dem en flicka från Halland. Fallet uppdagades i höstas då han anmäldes för att ha haft sex med en 14-årig flicka. En annan flicka anmälde ungefär samtidigt att hon tvingats utföra sexuella tjänster framför en webbkamera.

Utredningen visade att 32-åringen försökt kontakta ett stort antal unga flickor på nätet.

Under rättegången som avslutades på tisdagen vittnade de drabbade flickorna.

– Alla beskriver ett i stort sett identiskt tillvägagångssätt. Dessutom finns omfattande bevisning, exempelvis filmer, i hans dator där man får se vad flickorna tvingats göra och där man hör hans röst och hur han hotar och instruerar dem, säger Bälter Nordenman till TT.

Mannen har redan bedömts lida av en allvarlig psykisk störning vid en mindre rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Nu skickas han på en större RPU som ska avgöra om han ska dömas till fängelse eller sluten rättspsykiatrisk vård. Åklagarsidan har yrkat på det maximala fängelsestraffet på åtta år.

Rättegången fortsätter om ungefär en månad när undersökningen är färdig och dom väntas falla i augusti eller september.