Halmstad

"En besatthet som gått överstyr"

Chefsåklagare Anders Johansson beskriver dubbelmordet på Andersberg i april som en tragedi och en besatthet som gått överstyr. På onsdagen väckte han åtal mot den 45-årige man som hela tiden varit misstänkt för dådet mot två kvinnor, mor och dotter.

Chefsåklagare Anders Johansson beskriver dubbelmordet på Andersberg i april som en tragedi och en besatthet som gått överstyr. Idag har han väckt åtal mot den 45-årige man som hela tiden varit misstänkt för dådet mot två kvinnor, mor och dotter.

Chefsåklagare Anders Johansson presenterade på torsdagen en omfattande förundersökningen om det tragiska dubbelmordet på Andersberg i början av april.

– Bevisningen är massiv så jag räknar med en fällande dom, säger han.

Hur stor är möjligheten att det kan vara någon annan som har gjort det här?

– Den möjligheten finns inte på kartan enligt min mening. Det är helt klarlagt att det är en gärningsman och gärningsmannen är den vi har åtalat.

Kan du berätta om de starkaste bevisen till det?

– Lägenheten var låst när polisen kom. Det fanns inga spår utanför lägenheten. Det fanns de personer som fanns inne i lägenheten. De tekniska spåren, skottvinkelsanalysen och blodspåren pekar entydigt åt ett håll.

Förutom den tekniska bevisningen pekar anders johansson också på ett tydligt motiv som kommit fram vid förhör med anhöriga till både de mördade kvinnorna och den misstänkte 45-åringen.

– Enligt utredningen framgår det att han har varit mycket intresserad av den yngre kvinnan, alltså dottern i huset, och att han under långt tid försökt att få kontakt med henne och följt efter. Hon har avvisat hans inviter, och där har vi väl motivet.

Förhören med den misstänkte själv har inte lett utredningen framåt. Mannen menar att allt är en lögn och att kvinnorna inte alls är döda. Han förnekar också att han själv påträffats i lägenheten skottskadats, trots att han länge vårdats på sjukhus för sina skador.

Mannen hålls nu på Rättpsykiatriska i Växjö. Nästa tisdag kommer han att vara på plats i Halmstads tingsrätt när förhandlingarna inleds. Hans svar vid rättegången kommer inte att påverka utgången nämnvärt, tror chefsåklagaren.

– Oavsett vad han säger och inte säger så anser jag att bevisningen är sådan att han kommer att dömas, avslutar Anders Johansson.