Halmstad

Lång väntettid för skuldsatta

Halmstad kommun har bland de längsta köerna till skuld- och budgetrådgivare i landet.

I Halmstad får personer med kollapsad ekonomi vänta i genomsnitt drygt ett halvår på ett personligt möte med en budget- och skuldrådgivare, medan man i resten av Halland bara behöver vänta mellan noll och åtta veckor.

Rickard Stenberg som är vice ordförande i Riksförbundet Insolvens, där man hjälper och stödjer överskuldsatta personer, är mycket kritisk till att människor tvingas vänta så länge.

– Det handlar om människor som har hamnat i en oerhörd kris och man kan inte vänta så länge för det leder till konsekvenser som är förskräckliga, säger Rickard Stenberg.

Personer som hamnar i ekonomiska problem hamnar ofta i en ond spiral där en skuld leder till nya skulder som kan ge konskvenser för resten av livet.   

Kristina Blomqvist är tillförordnad chef för Kulturförvaltningen som har hand om skuldrådgivningen. Och hon förklarar de långa väntetiderna bland annat med att Halmstad lagt för lite resurser på det här området.

– Det är klart att det här inte är rimligt. Och vi tittar nu inför 2010 om vi kan göra en rersursförstärkning på Budget- och skuldrådgivningen, säger Kristina Blomqvist.

Kommunerna i Halland har enligt Konsumentverkets statistik följande väntetider i veckor:

Falkenberg (0-2), Halmstad (26), Hylte (4), Kungsbacka (1-2), Laholm (2) och Varberg (6-8).

(källa: Konsumentverket)