Laholm

Förebygger för att behålla skolan

I Laholm har man beslutat att ta bort papperskorgarna från Lagaholmsskolans och Osbecksgymnasiets husfasader. Detta är en av de förebyggande åtgärder man vidtar efter den senaste tidens bränder i området.

Senast inatt brann det vid Osbecksgymnasiet. Då var det ännu en papperskorg som brann.

– Vi har ju haft oerhört mycket bränder i papperskorgar, mopeder och skateboardramp i Lagaholms- och Osbecksområdet, säger Per-Åke Eriksson som är räddningschef i Laholms kommun.

Han berättar om nio-tio bränder i samma område sedan mitten av april och det är alldeles för många bränder.

– Risken är att det tar eld i skolbyggnaden, vilket skulle innebära att vi står utan skola i kommunen, säger han.

Sammanlagt nio anlagda bränder i området sedan den nionde april i år gjorde att Polisen, Räddningstjänsten och kommunens tekniska kontor sammankallade till ett möte för att diskutera problemet.

Där beslutades bland annat att ta bort papperskorgarna från skolans fasader och andra lättantändliga objekt i närheten av skolan, för att eventuella bränder inte ska sprida sig till fastigheterna.

– Det här arbetet pågår egentligen kontinuerligt i den dagliga tillsynen och i det systematiska brandskyddsarbetet, men nu gör vi en extra koll så att alla möjliga brandobjekt verkligen är borta.

Farligast av bränderna i området var enligt Per-Åke Eriksson den som nyligen anlades i skolans skateboardramp, eftersom lågorna från rampen nästan nådde trädetaljer på skolans tak.

Och han uppmanar de som anlagt bränderna att tänka efter en gång till.

– Det är så lätt att man inte tänker sig för. En liten, rolig grej kan bli förödande. Både för den som tänder på och givetvis för kommunens och skolans verksamhet, säger Per-Åke Eriksson.