40-talister i byggtankar

Att bygga sitt eget seniorboende tillsammans med vänner är en tanke som lockar allt fler. Här i Halland är några såna byggen redan på gång, och på flera håll planerar kompisgäng med 40-talister för gemensamma seniorboende.

En av dem som planerar är Bo Ek i Halmstad som tillsammans med några andra lämnat in en intresseanmälan till kommunen för mark att bygga på.

– Det här skulle kunna vara en liten förebild för kommunen kanske. Vi skulle kunna åstadkomma något som är till nytta för kommunen också. Vi kan hjälpa varandra. Om någon skulle bli lite krasslig kanske någon annan kan rycka in och hjälpa till och slippa belasta sjukvården med de lite enklare bitarna, säger Bo Ek

Bo Ek och hans vänner har bakgrund i byggbranschen och nu vill dom bygga sitt eget seniorboende med 10-15 lägenheter och några gemensamhetsutrymmen.

– Vi som har haft hund hela tiden vi kanske kan ha hund lite längre om vi är några stycken som kan hjälpa till. Det är ett sätt att hålla sig pigg lite längre.

De lockas av tanken på att få åldras med vänner i ett område där dom trivs. Och förhoppningen är att det skulle ge bättre hälsa.

Just att få bo kvar i hemtrakten är viktigt för många, och till exempel på Aspö i Karlskrona och på Ven har andra grupper av 40-talister gått ihop för att bygga egna seniorboenden.

På en gård i Hasslöv i Laholms kommun bor Urban och Eva Carlsson. Dom hoppas få bygglov för en handfull lägenheter på en äng med utsikt över Hallandsåsen.

– Det hade ju vart kul att få ha sina bästa vänner omkring sig när man blir lite äldre, säger Eva Carlsson.

Tror ni vi kommer att se mer av det här framöver?

– Jag tror att det för att många vill ha det behagligt, kunna bo på liknande sätt som de gjort innan, men ändå kunna sälja sitt hus och kunna bo lite lättare på något sätt, säger Urban Carlsson.