VARBERG

Romsk familj väntar på utvisning

I dag skulle en romsk familj från Varberg utvisas men familjen får stanna, i alla fall ett litet tag till. Hur länge är däremot oklart. De enda de vet är att de ska få besked tre dagar innan de måste lämna Sverige.

Idag skulle Predrag och hans fru och tre barn tagit tåget från Varberg till Malmö. För att sen ta flyget till Belgrad i Serbien. De skulle alltså ha blivit utvisade till Serbien, ett land som de aldrig har bott i.

Men familjen får stanna. De får i alla fall stanna idag och kanske en vecka till, eller två. Ingen vet. Men de kommer att få beskedet tre dagar innan de måste åka, för att få tid att packa.

Predrag fick muntlig information från sin handläggare att de inte skulle behöva åka idag. Men inget formellt beslut är taget. Och familjens ombud, juristen Birgitta Elfström har själv inte fått något besked från Migrationsverket.

– Och det är ju omänskligt bara det, att ringa till familjen och säga att vi kommer inte på onsdag och att vi hör av oss tre dagar innan verkställigheten ska gå, säger hon.

– Min handläggare säger att vi kanske kan komma att få stanna en vecka, två veckor eller tre. Mer kan hon inte säga om när de kommer och hämtar min familj, säger Predrag, pappan i familjen.

Predrag och hans familj är mycket oroliga och rädda för vad som ska hända nu. Familjens 13-åriga dotter mår psykiskt dåligt och det finns läkarintyg från överläkare som säger att hennes tillstånd är mycket allvarligt och att det finns en risk att hon tar sitt liv om de utvisas. Men migrationsverket säger i sitt beslut att dottern kan få vård i Serbien.

Familjen, som är romer flydde för två års sen från Kosovo och nu vill Sverige utvisas dem till Serbien, ett land som är mycket osäkert för romer, säger Birgitta Elfström.

– De får bo under broar och rota i soptunnor, de har ingen tillgång till sjukvård eller ens den enklaste tänkbara samhällsservicen. Ingenting, säger hon.

– Vi fortsätter att hoppas, säger Predrag.