Fornlag slår olika i olika län

Utbyggnaden av vindkraft påverkar ofta fornlämningar. Men tillämpningen av forminneslagen är olika i olika län.

Kulturmiljö Halland, tidigare Riksantikvarieämbetet, har fått drygt två miljoner kronor för att undersöka det här närmre och kartlägga vad vindkraften får för betydelse för landskapet. Det finns både för- och nackdelar, säger Leif Häggström som leder projektet.

– Genom att vi har en ganska stor exploaterings våg nu i form av vindkraft så kommer vi att få en mycket bättre kunskap om vad som finns i våra skogar. Sen innebär ju byggandet av vindkraft att en himla massa fornlämningar kommer att försvinna, säger Leif Häggström.

På Kulturmiljö Halland har man hittills inte haft synpunkter på hur vindkraftutbyggnaden sker i Halland. Leif Häggström beskriver utbyggnaden av vindkraft ur ett historiskt perspektiv, där förändringen är en del av samhällsutvecklingen.

– Vi har haft liknande stora förändringar av vårt landskap tidigare. För tusen år sedan så började vi bygga kyrkor, monumentala byggnader. I delar av Halland och Skåne ligger de oerhört tätt. Några hundra år senare börjar det bygga upp byggnader som rör sig, vi har väderkvarnarna. Och det är precis samma störande moment som vindkraftverk, säger Leif Häggström.