HALLAND

Färre anmäls för bidragsfusk

Allt färre polisanmäls av försäkringskassan i Halland för bidragsfusk. Det trots att försäkringskassan för bara några år sedan skulle ta hårdare tag för att få fast fler som fuskar med bland annat föräldrapenningen.

En orsak är att den riktade kontroll som tidigare gjordes av den tillfälliga föräldrapenningen, ersättningen för vård av sjukt barn, inte längre utförs. Detta efter det beslut som togs förra sommaren om att föräldrar måste ha intyg från daghem eller skola om deras barn är sjuka.

– Det gör att kontrollen av fusk görs redan innan pengarna betalas ut, vilket gör att vi inte behöver anmäla eller göra de här kontrollerna över huvud taget, säger Catharina Andersson, områdeschef för lokalt försäkringscenter i Halmstad.  

Under 2006 startade kontrollen av den tillfälliga föräldrapenningen och antalet anmälningar till polisen ökade. Under första kvartalet 2008 hade totalt 16 anmälningar gjorts, antalet för samma period i år är bara fyra.

Ytterligare en orsak till varför anmälningarna till polisen har minskat är att allt som ligger på försäkringskassans bord inte längre går direkt till polisen. Sedan 2008 har försäkringskassan själva ansvaret för att göra en första bedömning om vad som kan vara ett rent misstag eller medvetet fusk. Tidigare fick Försäkringskassan i uppdrag att anmäla allt och sedan fick polisen gå igenom vad som var straffbart. Men nu ska Försäkringskassan fokusera på de ärenden som verkligen kan leda till åtal.

– Så att i slutändan kanske resultat blir samma som innan, att det blir lika många som döms som tidigare, men färre som anmäls, säger Catharina Andersson.