Varberg

Klimatfrågan inte het under W&W

Wheels and wings går inte hand i hand med Varbergs kommuns miljömål. Men ändå godkände kommunen att arrangemanget skulle få hållas.

I första hand brukar diskussionerna kring Wheels and wings handla om fylla, stök och nedskräpning. Arrangemangets klimatpåverkan diskuteras inte på samma sätt.

– Miljödiskussionen har vi när vi diskuterar om de ska få tillståndet över huvud taget. Då kan man ju säga att nä, det här är ju inte miljövänligt, det går ju inte hand i hand med våra miljömål. Men alternativet är ju att säga att då vill vi inte ha hit dem över huvud taget, säger Gunilla Bergh, gatuchef i Varberg.

Men i år fick dom alltså komma till Varberg och Getterön. Wheels and wings-besökarna som år efter år väcker debatt i Varberg.

Kommunen ger tillstånd till utställning på Getterön, och därmed godkänns indirekt cruisningrundan genom stan, som i år för första gången var organiserad.

Organiserad eller inte så ökar försäljningen av 98-oktanig bensin och blytillsatser. Och organiserad eller inte så miljöbelastas staden under två dygn av avgaser från tusentals bilar.

I kommunens miljömål står det att klimatpåverkan ska minskas genom minskad användning av fossila bränslen. Något som inte har diskuterats i samband med Wheels and Wings.

– Det finns som en del i resonemanget som föregått Wheels and wings, men inte just kring klimatpåverkan specifikt, säger Gösta Bergenheim kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

I Västerås arrangeras årligen Powermeet, med över 10 000 bilar. I år valde Västerås kommun att köpa utsläppsrätter för att kompensera för de avgaser som släpps ut under bilträffen.

– En bra idé, säger Gunilla Bergh på gatuförvaltningen, men Gösta Bergenheim är mer tveksam.

– I mitt perspektiv så känns det tveksamt att skattebetalarna ska gå in och betala utsläppsrätter för ett sånt arrangemang, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".