Siv Qvarfordh med begåfningsäskan. Foto: Henrik Martinell/SR Halland
Halland

Tävling för att visa klenoder

En gammal varglapp, en 1700-tals begåfningsäska och en julstjärna från förrförra seklet. Det var Hallands bidrag till tävlingen Klenod 2009.

Alla tre halländska föremål har Falkenbergs Kultur- och Hembygdsförening bidragit med.

– Dels en julstjärna som man använde när man gick runt i Gamla stan här före jul. Det var stjärngossar som gick runt och sjöng från gård till gård och avslutade i vår gamla Sankt Lorenzius kyrka. Det visade sig med åren att de äldre männen blev mer och mer beskänkta. Så till slut var det inte riktig ordning och reda med det här och de blev portade från kyrkan, säger Siv Qvarfordh som är ordförande i föreningen.

De två andra föremålen är varglappen från 1600-talet, som är en väv med målade skrämmande varggap på som skulle hjälpa till att hålla vargen borta från bebyggelsen, och begåfningsäskan, som är en liten ask av svept spån med brända mönster och text på. De är alltså ett svenskt kulturarv enligt vissa.

Under våren uppmanades landets alla museer, kyrkor, institutioner och hembygdsföreningar att anmäla föremål av särskilt skyddsvärde till Klenod 2009.

Syftet med tävlingen är att medverka till att rädda och lyfta fram föremål som tillhör det svenska kulturarvet, alltså särskilt skyddsvärda föremål som till exempel måste skyddas mot stöld eller klimatpåverkan för att kunna visas upp.

– Jag tror faktiskt att det är bra att vi uppmärksammar det.

Jag tror att många kan uppfatta det här som smal tävling, till och med lite nördig. Vad säger du om det?

– Nä, det tycker jag inte. Det finns ju män som tävlar i mustaschprydnad, tala om nördigt! Då tycker detta är lika bra minst, säger Siv Qvarfordh.

Bakom tävlingen ligger bland annat ett företag som tillverkar skyddsmontrar samt Riksantikvarieämbetet och Riksförbundet Sveriges Museer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".