LAHOLM

Stor dressyrtävling i Laholm

Sveriges största dressyrtävling pågår just nu i Laholm. Till ortens ryttarförenings anläggning kommer ett par hundra ekipage från hela landet och våra grannländer.

– Jag kollar framförallt om han lyder mina hjälpmedel och så, sen får det bära eller brista inne på banan, säger Sara Hammargren som tävlar för hemmaföreningen tillsammans med hästen Theo.

Ekipagen rör sig kors och tvärs mellan boxar, ridbanor och inridningsfält vid Laholmsortens ryttarförenings anläggning i Ahla utanför Laholm.

På anläggningen utanför Laholm finns två nya moderna tävlingsbanor och på totalt fyra banor kämpar ryttarna om att få tillskritt, trav, piaff och passage. Tävlingen är omtyckt med flera hundra ryttare varje år. De flesta klasser från den högsta, Grand Prix -klassen till de lättaste klasserna finns med. Det lockar elitryttare som kan tävla med sina erfarna hästar i Grand Prix samtidigt som de får tävla med sina unghästar. Jeanette Eriksson är överdomare och anläggningsansvarig, och hon berättar vad tävlingen betyder för Laholmsortens ryttarförening

– Den är jätteviktig, vi tjänar jättemycket pengar på den tävlingen. Det är tävlingsverksamheten som betalar hela anläggningen.

Och hur gick det då för Sara Hammargren från hemmaklubben?

– Ganska bra, han tappade lite i framåtbjudning, men det får vi leva med.

Hur långt tror du att det räcker?

– Ingen aning, jag vet inte hur domaren dömer så vi får se, säger Sara Hammargren som till slut slutade på en tolfte plats i klass 14 dressyr lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".