Halmstad

Nytt kriminellt gäng etableras

Ett nytt kriminellt gäng är på gång att etablera sig i Halmstad. Det säger skånepolisen som har observerat gänget i drygt ett halvår.

Börje Sjöholm som är operativ chef på länskriminalen i Skåne beskriver gänget som ett multikriminellt gäng med en löst sammansatt struktur, som kallar sig Black Cobra och har sitt ursprung i Danmark.

– De gör sig ju skyldiga till diverse brott, men mest utmärkande är kanske utpressningsbrott, kvinnorov, misshandel och narkotikabrott, säger Börje Sjöström.  

I Malmö har gänget etablerat sig och där har de omkring 25-30 medlemmar, plus ett ungdomsgäng med okänt antal medlemmar. Rekryteringen sköter sig i stort sett självt säger Börje Sjöholm, och de tar en inträdesavgift och månadsavgift från de som vill va med.

Och nu säger alltså Börje Sjöholm att de har observationer som visar att gänget vill etablera sig på fler orter. Bland annat Eskilstuna Stockholm, Uppsala och Halmstad.

– Hur många de är på respektive ort har vi ingen uppfattning om, utan det får man nog svara på lokalt, säger Börje Sjöström.

Men lokalt, på Hallandspolisens underrättelserotel menar man att det inte alls försöker etablera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".