Minna Rosendahl i blivande Nya Axtorna Huset. foto Göran Frost/SR Halland
Falkenberg

EU-pengar till Axtorna

Från ett gammalt slagfält till en plats för konferenser och turistupplevelser. På fredagen kom EU-pengar till projektet Axtorna upplevelsecentrum, som ska byggas upp på det gamla slagfältet mellan Köinge och Ätrafors från det nordiska sjuårskriget.

En av projektledarna Minna Rosendahl säger att man kallar det ett näringslivsprojekt där man tillsammans med företag ska utveckla de kultur- och naturvärden som finns på Axtorna.

– Alla har varit jättepositiva och ser möjligheter och får idéer. Vi hoppas ju på att det här projektet ska leda till utveckling och tillväxt på landsbygden.

I projektplanerna för Axtorna upplevelsecentrum ingår företagskick offer, konferenser, konserter och övernattningar i tält på det gamla slagfältet. Det handlar om att främja turism och näringsliv i området med stöd av EU-pengar. Man har ansökt om och fått fem miljoner kronor för en treårsperiod. Sen är tanken att upplevelsecentrumet ska gå över i bolagsform och bli självbärande ekonomiskt.

– Målsättningen är att det ska bli vinstdrivande, säger den andre projektledaren Andreas Johansson.

Förutom de två projektledarna så har man också historikern Daniel Borgman på Region Halland anställd på en kvartstjänst. Men de ideella krafterna som hittills drivit idéerna kring Axtorna slagfält behövs också i framtiden.

– Ja, vi ska ju bland annat sy upp en hel del renässanskläder som besökarna ska få klä upp sig i och prova och använda under aktiviteterna och de behöver vi sömmerskor. Sen ska vi bygga upp det här lägret och där behövs också en hel del ideella krafter, säger Minna Rosendahl.

I år blir det då inget Axtornaspel. Varför inte?

Nej det finns helt enkelt ingen tid för det, säger Andreas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".