"Fiskeriverket är inte seriöst"

Det har skurit sig rejält mellan fiskarna på västkusten och Fiskeriverket, fiskarna vill inte längre samarbeta med havsfiskelaboratoriet. Bojkotten förklaras med Fiskeriverkets beslut att från årsskiftet flytta ut trålgränsen. Ett beslut som enligt fiskarna genomförts utan hänsyn till deras synpunkter.
Viking Bengtsson är ordförande för Västkustfiskarna i Halland och han säger till P4 radio Halland att han inte anser att Fiskeriverket kan anses vara seriösa längre. Han påpekar dock att fiskarna inte har något emot samarbete i sig. Vid årsskiftet flyttas trålfiskegränsen i Kattegatt ut från två till tre nautiska mil för att att skydda återväxten av främst torsk och sill. Yrkesfiskarna hävdar dock att i det i det området inte finns mycket av den fisk man vill skydda, däremot slår de skärpta reglerna hårt mot det kustnära fisket, särskilt kräftfisket. Fiskarna anser även att Fiskeriverket än en gång slagit dövörat till för näringens synpunkter. Peter Norell, länsfiskekonsulent i Halland, tror att konflikten beror på att fiskarna inte blivit delaktiga i processen bakom beslutet. Han förklarar samtidigt att fiskevårdsarbete inte är så lätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".