LAHOLM

800 grisar omhändertagna

På en gård utanför Laholm har runt 800 grisar omhändertagits. Det är det största omhändertagandet av djur som gjorts i länet. Det var efter ett anonymt tips som länsstyrelsens djurskyddsinspektörer besökte gården och möttes av en mycket obehaglig syn, säger Madeleine Beckman biträdande länsveterinär i Halland.

– Det var två olika stallar som det gällde, men det var ett antal döda grisar som fanns på gården. Det låg döda grisar bland de levande och det var någon döende gris som låg där, säger Madeleine Beckman, biträdande länsveterinär i Halland.

Var är ägaren?

– Han bor på gården. Han var där.

Men grisarna hade inte fått någon skötsel?

– Det kan vi inte uttala oss om nu. Vi vet bara att det fanns döda grisar och att många mår mycket dåligt.

Grisarna är nu omhändertagna och polisen förfogar över dem. Det har också upprättats ett jourteam som tar hand om skötseln av grisarna. En svinhälsoexpert ska komma och ställa en diagnos på besättningen och föreslå åtgärder.

– Det är ett helt system det här med grisproduktion. Det är grisar som ska in och som ska ut. Det är inte bara den här gården som är drabbad utan de som skulle leverera grisar och hämta grisar. Det är ett jättekomplicerat system, säger Madeleine Beckman, biträdande länsveterinär.

Hur har det varit för er att jobba med det här?

– Intensivt. De som var med ute mår inte särskilt bra. Det var ingen rolig syn.

Hur vanligt är det att det ser ut så här illa på så pass stora gårdar?

– Det här är ovanligt. Det har sagts till mig att det här nog är det största omhändertagandet i Halland sett till antalet djur. Förhoppningsvis är det här väldigt, väldigt ovanligt, säger Madeleine Beckman.

När kultingar föds är det vanligt att flera dör, men i svinstallarna i Laholm såg det ut på ett sätt som gjorde att djurskyddsinspektörerna misstänkte brott mot djurskyddslagen, och ringde polisen. De omhändertog djuren på plats och ett jourteam kallades in för skötseln. Nu ska oberoende veterinärer och svinexperter gå igenom besättningen för att kontrollera sjukdomar och några av de döda grisarna ska obduceras. En kriminaltekniker har också varit på plats och sen ska åklagare ta ställning till om lantbrukaren gjort sig skyldig till brott. Länstryrelsen å sin sida kommer att utreda eventuellt djurförbud. Och så länge får grisarna stanna på gården säger Ulf Bejrum, närpolischef i Laholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".