HALMSTAD

Äldreomsorgen prioriteras

Sveriges kommuner ser nu över hur man ska hantera den höga sjukfrånvaro som kommer att drabba kommunerna i samband med ett eventuellt svininfluensautbrott i höst. Den verksamhet som är i störst riskzon om influensan får det starka genombrott man väntar sig är äldreomsorgen. I Halmstad har Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på hemvårdsförvaltningen, tagit fram en beredskapsplan.

– Under några månader så kommer våran personalstyrka att vara starkt reducerad, säger Eva-Karin Stenberg.

Den största frågan som Sveriges kommuner ställs inför om det skulle bli ett influensautbrott i höst är hur man ska lösa den höga sjukfrånvaro som väntas bland de kommunalt anställda. I de beredskapsplaner som kommunerna ska ta fram vägs därför de olika verksamheternas betydelse mot varandra och man fastställer en prioritering över vilka verksamheter som måste hållas igång.

Äldreomsorgen hör till en av de högst prioriterade och samtidigt en av de mest utsatta verksamheterna i Halmstad kommun. Det eftersom man inte bara väntar sig hög sjukfrånvaro bland anställda utan samtidigt en ökad belastning på det dagliga arbetet då man räknar med att också fler äldre blir sjuka. Eva-Karin Stenberg har utformat Halmstads hemvårdsförvaltnings beredskapsplan.

– Vissa delar av våran verksamhet är ju inte prioriterade, och den personalen som jobbar i den verksamheten får jobba inom vård- och omsorg i stället. Det kommer att leda till att vården inte riktigt får samma kvalitet eftersom de som jobbar kanske inte har rätt kompetens för rätt jobb, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista