HALLAND

Halland satsar på brandsäkerhet

Branden i Rinkeby som kostade sju personer livet har fått räddningstjänsterna i Halland att agera. Nu ska kontroller av rökluckor och information om brandsäkerhet här i Halland bli bättre.

Räddningstjänsten i Laholm till exempel, kommer i höst att erbjuda information och utbildning till kommunens invånare.

– Vi tycker att det är så pass viktigt att utbilda personer i hur man hanterar en brand och hur man på ett säkert sätt kommer ur lägenheterna, säger Pär-Åke Eriksson brandchef på räddningstjänsten i Laholm.

Tragedin i Rinkeby som kostade sju personer livet har satt fart på räddningstjänsterna i länet.

I Halmstad och Varberg har man stött på just rökluckor som inte fungerat och i Kungsbacka säger man att kontrollen av såväl trapphus som dörrar och tillfarter måste kontrolleras mer noggrant. I Falkenberg har man tidigare gjort kontroller av bland annat rökluckor på stora företag och på skolor, men i höst ska man rikta sig mer mot bostadshus.

Räddningstjänsten i Laholm kommer till hösten att gå ut med säkerhetsinformation till fastighetsägare och erbjuda utbildning till kommuninvånarna så att man ska vara beredd om olyckan inträffar.

– Då tror jag att det bli lättare att hantera saker när man bli utsatt för det. När man blir utsatt för något så hamnar man i chock och har man lite i ryggraden då så är situationen mycket lättare att hantera, säger Pär-Åke Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista