Omskärelse inte för dyrt

Landstingsstyrelsens moderate ordförande i Halland, Mats Eriksson, försvarar kostnaden som landstinget tar ut för att genomföra omskärelse på pojkar på sjukhus, 10 000 kronor. Landstingspolitikern, Inger Johansson, socialdemokrat, tycker att kostnaden är för hög och gör att ingreppet istället utförs utanför sjukvården.

Mats Eriksson tycker inte alls att kostnaden är orimligt hög och menar att det är vad det kostar att utföra omskärelse på sjukhus. Han tycker inte att landstinget ska subventionera ingreppet, eftersom omskärelse är ett religiöst ingrepp och inte ett medicinskt.

- Det vore fel av oss att subventionera det här för då kan ju det tränga undan annan verksamhet.

Landstingspolitikern Inger Johansson tycker att det saknas information till de som vill utföra omskärelse på sina pojkar om att landstinget utför ingreppet. Hon menar också att kostnaden på 10 000 kronor är så hög att det kan göra att de som vill få sina pojkar omskurna, inte uppsöker sjukvården. Och det här kan leda till att man fortsätter att utför ingreppet illegalt, utanför sjukvården.

Men Mats Eriksson håller inte med om att det skulle vara ett problem:

– Efter vad jag har hört så är det väldigt få fall överhuvudtaget hos oss och det är också få fall där man kommer in med komplikationer efteråt. Men vi ska höra ute i verksamheten som har koll på läget, säger Mats Eriksson.

Men hur vet ni att det inte sker i hemmen?

- Ja, det kan ju vi inte veta för där finns ju inte vi med, men om det skulle vara så att det kommer in mängder av komplikationer så skulle vi ju veta det, det har ju våra kirurger bra koll på.

Finns det någon information som går ut om att ni kan göra det här ingreppet på sjukhuset?

- Nej, det gör det inte, det får man hålla reda på själv.

Från och med den första oktober rekommenderar Sveriges kommuner och landsting, alla landsting i Sverige att genomföra ingreppet. En del gör det redan idag, men kostnaden för ingreppet varierar. Sen 2001 får omskärelse av pojkar bara utföras av legitimerade läkare eller av någon som har särskilt tillstånd. Det måste ske under bedövning. Man räknar med att omkring 3000 pojkar omskärs i Sverige varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista