Specialpedagoger saknas i ny lag

Rektorer får större beslutanderätt och specialpedagoger blir ingen självklarhet i den nya skolan.  Det stod klart för ett par hundra rektorer, skolpolitiker och tjänstemän i Halland igår när de fick lära sig mer om förslaget till ny skollag. Den börjar gälla tidigast hösten 2011, men redan nu är det viktigt att lära sig om den.

– Det är ett mycket omfattande förslag och det tar tid att komma in i det hela. Och just nu är vi i den här fasen att vi från departementets sida är mycket tacksamma för synpunkter på sånt man tycker är galet eller mindre lämpligt. Att de kommer nu och inte sen när det väl är bestämt, säger Lars Werner, jurist på utbildningsdepartementet.

Många av de runt 600 paragraferna i förslaget är redan kända. De förändringar som utbildningsminister Jan Björklund presenterat de senaste åren förs nu in i skollagen. Till exempel att man ska kunna stänga av elever även i grundskolan i max en vecka. 

Men en del nyheter presenterades för de drygt 200 bland åhörarna igår. Helene Malmström är rektor för årskurs 4 till 9 på Fyllingeskolan i Halmstad. Som rektor kommer hon få ett större ansvar om den nya lagen införs.

– Det är positivt. Det har alltid legat ett stort ansvar på rektorn så det skrämmer mig inte i alla fall. Det som är det positiva är om det blir förtydligat. Det är alltid svårt om det är otydligt, säger Helene Malmström.

En sak som förvånade Helene Malmström var att skollagen inte kommer att kräva att det finns specialpedagoger i skolan. Den innehåller tydligare krav på att det ska finnas skolläkare och kuratorer, men inte skolpedagoger.

– Jag vet inte varför för jag trodde faktiskt att det skulle bli krav på specialpedagoger. För jag tror att det vore bra. Det är en yrkesgrupp vi inte kan vara utan, säger Helene Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".